Логістичні складські системи та гравітаційні склади

   Ключовим процесом будь-якого складу готової продукції є процес комплектації замовлень. За звичай на підприємствах склад готової продукції розглядають як місце зберігання Але його роль полягає не стільки, як для зберігання, скільки в ефективному розподілі, забезпечуючи також демпфування (згладжування) невідповідностей на стику між темпом надходження продукції з одної сторони, і видачі покупцю – з іншої.

 

   Якісна реалізація цих процесів на підприємстві з великим асортиментом продукції можлива тільки при використанні автоматизованих складських систем і дотримання загальновизнаних «семи правил логістики»:

 

   Продукт - потрібний продукт.

   Якість - необхідної якості.

   Кількість - в необхідній кількості.

   Час - повинен бути доставлений в потрібний час.

   Місце - в потрібному місці.

   Затрати - з мінімальними затратами.

   Споживач - потрібному споживачу.

 

   Тобто, потрібний товар необхідної якості в необхідній кількості доставлений певному споживачу в потрібний час в потрібне місце з мінімальними затратами.

 

   Складські автоматизовані системи, в склад яких входять гравітаційні комплекси в силу своєї технології виключають застої продукції, виникаючі при штабелюванні ящиків на складах звичайним способом.Вантажникам, як правило, важче дістатися до нижнього ящика в штабелі, що призводить в кінцевому результаті до прострочення термінів реалізації продукції.

 

   Мінімізувати вплив людського фактору на організовану роботу складу дозволяє використання конвеєрних систем для доставки продукції в ящики з пульта приймання на склад, підвід чистих ящиків та відвід відпрацьованої тари на мийку. Сформоване замовлення також доставляється конвеєром до місця відвантаження. Значно спрощується робота шляхом використання робота для завантаження гравітаційного складу, котрий підпорядковується системі управління, керуючій облік надходячий продукції і надаючий склад замовлення на пульт оператора в зоні формування. Так грамотно організована система може зменшити кількість персоналу в 5 разів.

   Таким чином, створення автоматизованого складу готової продукції направлено на:

      -Забезпечення ритмічності спільної праці, організованості та взаємодію різного роду виробничих  підрозділів;

      -Накопичення готової продукції і організацію її розподілу відповідно з фактичним надходженням замовлень від клієнтів;

      -Забезпечення протягом часу зберігання, пошуку і видачі якісної готової продукції;

      -Раціональне використання вільного простору приміщення;

      -Зниження потреби в персоналі, звільнення його від виконання великого об’єму    завантажувальнорозвантажувальних робіт.